Restauratie van de Sint-Rochuskapel
Restauratie van de Sint-Rochuskapel
De allerlaatste keer dat de Zuidelijke Nederlanden door de pest werden getroffen, was tijdens de epidemie van 1667-68. Tot dan had de ziekte meer dan drie eeuwen lang in opeenvolgende golven de bevolking gegeseld: minstens een keer per decennium werd ze met een zware pestopstoot geconfronteerd. Ook de pest spaarde Vlaanderen niet.
Wat deden de mensen hiertegen toen er van vaccineren nog geen sprake was? Ze bouwden vooral kapelletjes! Dat deden ze ook in Sint-Denijs-Westrem en in Zwijnaarde. Beide gemeenten bleven tijdens de grote cholera-epidemien van 1849 en 1866 grotendeels gespaard. Uit dankbaarheid schonk de familie Soenens, de toenmalige burgemeester van Zwijnaarde, in 1869 een kapel gewijd aan Sint-Rochus. Hij is de patroonheilige van de besmettelijke ziekten, zoals eertijds de pest en de cholera.
Oorspronkelijk was de kapel gelegen langs de oude spoorlijn De Pinte – Gent.(1839) Lopend onderzoek van een werkgroep, "de vrienden van de Sint.- Rochuskapel" wijzen in de richting dat de kapel waarschijnlijk aanvankelijk in Zwijnaarde stond.
Na 1913(Wereldtentoonstelling en opening van het Sint-Pietersstation) werd de spoorwegbedding verlegd en liep van dan af door Sint-Denijs-Westrem.
Het was ridder Emile Soenens, de toenmalige burgemeester van Sint-Denijs-Westrem die toen besliste de kapel in Zwijnaarde af te breken en opnieuw te bouwen op de huidige locatie. Jean-Baptiste Soenens deed na WO II de gepaste herstellingen.
Aangezien dit stukje erfgoed zijn oorsprong in Zwijnaarde zou hebben geniet dit project ons volle interesse. We zijn dan ook bereid om te helpen bij het opzoeken van verdere gegevens en bij te dragen, met een bescheiden bedrag, tot de restauratie van de kapel.
Wie ook wil helpen kan doneren op rekening BE73 7350 5966 2260 geopend bij Dekenij BORLUUT, waar het uitsluitend voor dit project gebruikt en gecontroleerd wordt.
Verslag van de Inhuldiging van de Gerestaureerde
St. Rochuskapel
Op 16 augustus jl. vond de feestelijke inhuldiging plaats van de gerestaureerde St.-Rochuskapel. Deze bijzondere gebeurtenis trok grote belangstelling van de lokale gemeenschap en bezoekers van buitenaf, die samenkwamen om de heropening van dit historische gebouw te vieren.
De St.-Rochuskapel, die al vele jaren deel uitmaakt van ons cultureel erfgoed, heeft een ingrijpende restauratie ondergaan. Dankzij de inzet en toewijding van de 'Vrienden van de St.-Rochuskapel', met als drijvende kracht Wien Servaes, was het mogelijk om de kapel in ere te herstellen. De restauratie omvatte niet alleen het onderhoud van de buitenzijde, maar ook de zorgvuldige renovatie van het interieur, waarbij de authentieke elementen behouden zijn gebleven.
De inhuldiging begon met een openingswoord van Wien Servaes, van de 'Vrienden van de St.-Rochuskapel', die het belang van de kapel voor de gemeenschap benadrukte. Zij sprak haar dank uit aan alle vrijwilligers en donateurs die hun tijd en middelen hebben ingezet voor de restauratie.
Zij onderstreepte de betekenis van de kapel als cultureel en religieus symbool. Zij feliciteerde de 'Vrienden van de St.-Rochuskapel' met hun inspanningen en noemde de kapel een belangrijke plek voor contemplatie en gemeenschap.
Na de inhuldiging was er een feestelijke viering in en rondom de St.-Rochuskapel. Een drankje en een hapje konden niet ontbreken.
Daarnaast kon men binnen in de kapel een kijkje nemen, waarbij bezoekers meer te weten konden komen over de geschiedenis en de betekenis van het gebouw.
Het evenement eindigde met een dankwoord van de 'Vrienden van de St.-Rochuskapel', die alle aanwezigen bedankten voor hun komst en steun.
Zij benadrukten dat de restauratie niet alleen een fysiek herstel van de kapel was, maar ook een symbolische hernieuwing van de verbinding binnen de gemeenschap. De voorzitter sprak de wens uit dat de St.-Rochuskapel een plek blijft waar mensen samenkomen, elkaar ontmoeten en hun geloof kunnen beleven.
Met de heropening van de St.-Rochuskapel kijken we vol vertrouwen naar de toekomst, met de hoop dat deze bijzondere plek voor velen een bron van inspiratie en rust zal blijven.
Wij danken iedereen die heeft bijgedragen aan deze restauratie en nodigen iedereen uit om de St.-Rochuskapel te bezoeken en zelf te ervaren wat deze plek te bieden heeft.